|
Besøg på West Point
Da vi skulle til at køre fra Newburgh, indstillede vi GPS'en på West Point, militærakademiet, som vi også gerne ville se. Den viste og også fint vej dernedad, men der var flere West Point adresser at vælge mellem, og vi havde åbenbart valgt en forkert, for maskinen ledte til os til bagindgangen. Vi kørte på dette tidspunkt på US 9W, og her ved West Point lå frakørslerne tæt, så to gange tog jeg en anden end den GPS'en mente, jeg skulle have taget. I modsætning til vores tidligere gps' som blev hysterisk, når man ikke lystrede dens kommandoer, og med febrilsk stemme gentog indtil man adlød, at "man skulle lave en U-vending så hurtigt som muligt, var den nye meget mere tålmodig. Den fortalte mig bare, hvordan jeg skulle komme tilbage på rette spor, og vi nåede altså også frem til bagindgangen til West Point. Her forklarede en meget venlig vagt os, hvor vi skulle køre hen for at finde besøgscentret. Så det gjorde vi så. Vi fandt et sted at stille bilen på en parkeringsplads lige uden for, og gik så indenfor i centret.
Her så vi først lidt på den udstilling, der var, blandt andet med billeder af nogle af akademiets koryfæer, blandt andre Sylvanus Thayer, Dennis Hart Mahan, Robert E. Lee (den første og hidtil eneste elev, der har klaret sig gennem akademiet uden en eneste anmærkning), Ulysses S. Grant, Dwight D. Eisenhower og Douglas McArthur. Vi kunne også læse om Eisenhowers klasse (1915). Ud af de 164 elever i denne klasse blev 59 generaler, og på udstillingen kalder de den da også "Klassen, som stjernerne landede på".
Vi hørte historien om, hvorfor 3. års eleverne på akademiet kaldes cows (køer). 1. årseleverne kaldes plebs (plebejere), da de er det laveste af det lave (som plebejerne i det gamle Rom). 2. årseleverne kaldes "yearlings" (åringer), fordi de har været på skolen et år. De ældste elever kaldes "firsties" (førstlinger), da de altid kommer først blandt kadetterne. 3. årseleverne kaldes altså cows. Det stammer helt tilbage fra den tid, da kadetterne ikke måtte forlade akademiet i de første to år af deres tid her. Når de kom tilbage med jernbanen til trinbrættet neden for akademiet, vandrede de i flok op til skolen, hvor de nu skulle tilbringe det tredje år. Det fik en eller anden, sikkert en firstie, til at mene, at de lignede en flok køer på vej mod stalden, og det navn hængte ved.
Skolen går meget op i sport, og der er flere stadions på området. Man stiller op i i officielle turneringer i football, basketball med mere. Baseball har dog en særlig stjerne på skolen. Det skyldes en tidligere elev, Abner Doubleday, der udgik fra akademiet i 1842. Under borgerkrigen var han general i unionshæren. Det var ham der affyrede de første skud fra Fort Sumter i 1861 som svar på skud fra Fort Johnson, og han deltog i slaget ved Gettysburg. Efter krigen fik han patent på kabelsporvognene i San Francisco. Grunden til at baseball sættes højt, er nu mere den, at en vedholdende myte fortæller, at det var Doubleday, der i 1839 opfandt baseball i sin hjemby Cooperstown. Det har baseball historikere forsøgt at afkræfte i flere år, blandt andet begrundet på det forhold, at Doubleday i 1839 var elev på akademiet, og først måtte forlade dette i 1840 (efter sit andet år). Doubleday nævner selv intet om det, hverken i erindringer eller efterladte breve, men myten lever stadig i USA.
Efter besøget på West Point var det på tide at komme syd på. Vi skulle jo nå ud til Southold inden dagen var helt gået. Vi fortsatte derfor syd på af Route 9W og senere ad Palisades Interstate Parkway. Uden at vi opdagede det, og efter lidt besvær med at finde en benzintank, kørte vi ad denne vej ind i New Jersey. Det skulle blive den korteste strækning i nogen stat siden vi besøgte New Mexico i 2006, men vi nåede at spise en sandwich på en Starbucks. Derefter kørte vi over George Washington Bridge (I-95) ind i New York City, mere specifikt Bronx.
På dette
tidspunkt småregnede det, og havde gjort det siden vi kom til New Jersey, og nu
løb vi også ind i kø, så det gik ganske langsomt gennem Bronx, men det gjorde
egentlig ikke så meget, for vi skulle skifte vejbane flere gange, så der var tid
til at tænke sig om. Det viste sig at køen skyldtes et trafikuheld, hvor to
biler var kørt sammen i den yderste bane, og da vi var kommet forbi det, løste
trafikken op. Vi skiftede til I-678 mod syd over Bronx Whitestone Bridge til
Long Island, nærmere betegnet Queens. På vej syd på, kunne vi se tennisbanerne i
Flushing Meadows (Billie Jean King Tennis Center), hvor der bliver spillet US
Open i tennis. Dem ville Dorte gerne have set, men dette blev altså det tætteste
vi kom. Vi skiftede til I-495 og så gik det ellers bare derudad,
Da vi endelig, 1½ time senere end vi selv havde regnet med, nåede frem til Southold, hang Dannebrog stadig uden for døren og vi blev modtaget som om vi var "den fortabte søn", der vendte hjem. Vi sludrede og fortalte om vores tur mens vi drak en øl, og så gik vi endnu engang rundt og så på huset, og de mange ting i det, ikke mindst Bills træskærerværksted og Evas atelier.
|