|
Møde med en bjørn (eller to)
Vi spiste morgenmad på Yellowstone Mine Restaurant lige ved siden af hotellet, og allerede før klokken 8 kørte vi ind i parken, i første omgang til Mammoth Hot Springs Village. Herfra tog vi den nordøstlige gren af Grand Loop Road, modsat den gren vi var kommet ad dagen før. Vejen fører gennem skov og over bjerge, og der burde være gode chancer for at se dyr. Der var da også flere steder, hvor der var sammenstimling af mennesker, som mente at have set bjørne (det er det mest interessante dyr på denne strækning), men ingen kunne vise os dyrene og vi fik ikke selv øje på nogen. Til gengæld fik vi taget nogle fine billeder af den alpine natur oppe i højderne. Turen går via Tower Junction, hvor vejen fører ud mod den nordøstlige indgang til parken. På strækningen mellem Tower Junction og Canyon Village kommer man over det højeste punkt på vejen, Dunraven Pass i 2.700 meters højde. I nabolaget starter en vandresti til toppen af Mount Washburn i 3.122 meters højde, hvis man har lyst. Det havde vi ikke. Når man kører i Yellowstone, må man hele tiden være forberedt på at skulle stoppe, også selv om det ikke er tilladt på det pågældende sted. Ser nogle af de forankørende et dyr – eller tror at de ser dem, så stopper de, og da man de fleste steder ikke kan overhale/køre uden om, så er alle nødt til at stoppe. Ved et sådant tilfældigt stop, stod vi ud af bilen for at se, hvad de andre så – en mulhjort. Da vi satte os ind i bilen revnede Tims shorts i bagdelen – meget! Vi kunne så vælge at køre tilbage til hotellet og hente et par andre eller fortsætte og håbe, at han kunne finde nogen i en af butikkerne i Canyon Village. Vi valgte denne løsning og fortsatte mod ”landsbyen”. Den første butik, vi kom ind i, var en general store, og her havde de masser af tøj af forskellig slags, men desværre ikke shorts – bortset fra badeshorts, og det var ikke netop det, Tim var på udkig efter. Heldigvis for ham, lå der også en jagt- og sportsforretning, som ikke bare havde shorts. De havde dem også i hans størrelse, og de var oven i købet nedsat. Han betalte og gik så ind i prøverummet og skiftede, og så var vi klar til at fortsætte.
Efter dette syn fortsatte vi mod syd ad Grand Loops sydøstlige gren. Her kører man gennem Hayden Valley, som Yellowstone River løber gennem, og hvor der er et rigt dyreliv. Vi blev da heller ikke skuffede, da vi så nogle bisoner i det fjerne. Den dyretæthed, som vi oplevede i 2006, var der imidlertid ikke, men det skulle komme senere. Lidt længere mod syd, da vi passerede Alun Creek, en lille biflod til Yellowstone, stoppede vi ved et pull-out ved vejen, for at jeg kunne komme til at tage billeder af nogle canadagæs, der ”græssede” ved floden. Her gik der også enkelte bisoner forholdsvis tæt på. Da jeg kom tilbage til bilen, var Tim faldet i snak med en mand med en stor kikkert. Han kunne fortælle, og Tim, som havde fået lov til at se i kikkerten, kunne bekræfte, at der oppe på en bakkekam et par kilometer væk, gik en grizzlybjørn med to unger. Jeg prøvede at tage et par billeder med min kraftigste zoom, og fik da også fanget dyret, men selv med den zoom, ligner det mest af alt bare en sort klat. Forstørrer jeg billedet kraftigt, kan man dog godt – gennem ”grynene i billedet” – ane såvel mor som unger.
Ved Old Faithful fik vi for alvor bekræftet, at det var en dårlig idé at være i Yellowstone en weekend. Der var simpelthen fyldt med biler på den store parkeringsplads, så vi måtte køre et par runder, før vi fandt et sted at sætte vores egen (lejede) bil. Da vi havde fået parkeret bilen, bevægede vi os til Visitor Centeret. Her kan man på opslag se, hvornår såvel Old Faithful som et par af de andre regelmæssige gejsere i parken springer. Det ikke specielt store visitor center var i øvrigt ved at lukke, da et nyt og meget større skulle åbne i august. Da vi kom derop, kunne vi se, at det næste udbrud var forudsagt til kl. 14.40, og da den kun var 13.30, besluttede vi os for at besøgte den lokale general store, som er ganske stor. Her købte vi lidt vand og jeg købte en sandwich og noget frugt, og så spadserede vi over til gejseren, hvor der er sat bænke op det meste af vejen rundt. Vi fandt en god plads – der var endnu ikke kommet så mange – og der sad vi så og ventede på showet, mens jeg spiste min sandwich og læste i en af de brochurer om Old Faithful området, som jeg havde taget på visitor centeret.
Efterhånden kom der flere og flere tilskuere, så alle bænkepladser og ståpladserne bag bænkene var besat. Tim og jeg talte om, at der var flere tilskuere til denne forestilling end til Lyngbys kampe i Superligaen derhjemme. Præcis klokken 14.45, kun 5 minutter senere end forudsagt, startede showet, og gejseren gjorde det godt. Masser af damp og masser af vand, som desværre var svært at fotografere, fordi der netop i den vinkel vi sad, var hvide skyer i samme farve som dampen, lige bag gejseren. Fem minutter varede det, inden det hele var slut igen, og på lige så langt tid, blev området faktisk tømt for publikum. Tim og jeg besluttede at gå en tur på Geyser Hill, en bakke med adskillige kilder og gejsere på den anden side af Firehole River ved Old Faithful. Her var der to stier, så vi delte os og gik hver sin vej og tog billeder af de gejsere, vi nu mødte indtil stierne mødtes igen, så vi kunne følges ad tilbage til Old Faithful. Her så vi ting som Anemone Geyser, Teakettle Spring, Pump Geyser, Doublet Pool, Lion Geyser Group, Castle Geyser og mange andre. Til sidst gik vi tilbage til bilen, som ikke var blevet vasket mens vi holdt på parkeringspladsen, hvilket også skulle fremgå af et af de billeder, jeg tog.
Vi blev enige om, at vi ville køre tilbage til hotellet for at spise aftensmad, og så køre tilbage til parken for at se, om der var nogen dyr at se ved solnedgangstid. Den korteste rute var ad den nordvestlige gren af Grand Loop Road, som vi også havde taget dagen før, så vi kørte rask mod Madison Junction. Her kørte vi selvfølgelig ind i samme vejarbejde som dagen før, og denne gang var ventetiden 30 minutter, så da vi var igennem vejarbejdet og nåede op til Norris var klokken allerede 17.45. Vi blev derfor enige om at skippe hotellet. I stedet kørte vi tilbage til Canyon Village, hvor vi så ville spise. Vi gik ind på restauranten, hvor det viste sig at alt var optaget. Til gengæld var der rigelig plads på cafeteriet ved siden af. Her kunne man vælge mellem buffet! Prisen afhang af størrelsen på den tallerken, man tog, så jeg valgte en mellem. Udvalget på selve buffet’en var OK, men så heller ikke mere. Jeg tog mest salat og så nogle kødbolleagtige ting og lidt fisk. Til gengæld stod der en markant grøn, klar gele som dessert. Det kostede ekstra, men jeg måtte smage. Det var simpelthen for sært til at blive sprunget over. Det viste sig i øvrigt at være fuldstændigt og aldeles smagsløst, og det gjorde i hvert fald ingen skade. Da vi var
færdige med at spise,
var klokken hen ad 19, og solnedgangen skulle komme omkring 20.30, så vi rullede stille og roligt tilbage mod nord af den nordøstlige gren af ottetallet. På vej mod Tower Junction gik trafikken fuldstændigt i stå, og vi overvejede, om der var sket et trafikuheld, for tidligere på dagen havde der i hvert fald ikke været vejarbejde på den strækning. Først efter en halv time kom der skub i foretagendet. Det viste sig, at nogen havde set en sort bjørn lige ved vejsiden, og som allerede nævnt er der ikke noget som dyr til at få trafikken til at gå i stå i Yellowstone. Da vi nærmede os stedet, hvor bjørnen var, kunne vi se, at folk steg ud af deres biler med kameraer, mens en park ranger prøvede at forklare dem, at de skulle gå tilbage til bilerne igen. Parkens regler siger, at man ikke må komme nærmere end 100 meter til en bjørn, men det har folk absolut ikke forståelse for. Da vi kom helt hen til stedet, var bjørnen ved at gå.
Da vi endeligt nåede Tower Junction var klokken 19.45, men vi kørte alligevel øst på ad vejen til den nordøstlige indgang. Denne vej fører gennem Lamar Valley, der kaldes Nordamerikas Serengeti på grund af det rige dyreliv. Her kan man, hvis man er heldig, se wapitihjorte, som er Nordamerikas svar på kronhjorten, bare større, bisoner i flokke, mulhjorte (med deres meget lange ører), sorte bjørne og grizzlybjørne, og, hvis man er ekstremt meget heldig, også ulve (især om vinteren). Desuden selvfølgelig også de mere almindelige dyr som prærieulve, egern, jordegern, harer osv. Og så kan man af og til se gaffelbukke. Denne antilope er det hurtigste landlevende dyr på de to amerikanske kontinenter. Den kan løbe med hastigheder over 85 km i timen. Den regnes faktisk for verdens næsthurtigste pattedyr kun overgået af geparden. Til gengæld kan den holde sin fart meget længere end en gepard. Biologer regner faktisk med, at gaffelbukken må have udviklet sin fart på et tidspunkt i evolutionen, hvor der levede geparder i Nordamerika (for omkring 1,8 millioner år siden). Ellers var der ingen grundt til, at den skulle have udviklet så høj en hastighed. Nå, men alt
dette er teori. I praksis kørte vi ud gennem bjergene mod Lamar Valley uden at
se et eneste dyr. Dette ændrede sig dog, da vi kom ind i dalen, for pludselig gik bilen foran os næsten i stå, så vi måtte også sætte farten ned til skridtgang. Det skyldtes en bisontyr, som var ude at gå aftentur. Den gik
Da vi kom tilbage til Mammoth Hot Springs, besluttede vi, at nu gad vi ikke mere, så nu kørte vi tilbage til hotellet. På vejen kører man langs Gardiner River, en biflod til Yellowstone, og her så vi en masse mennesker, der var ude for at aftenbade.
|