"Vidste du det" - 2021

Dette er et arkiv over mine opdateringer af unødvendig paratviden; eventuelle billeder vises ikke her. De nyeste opdateringer tilføjes først i arkivet.

Vidste du det 2015
Vidste du det 2016
Vidste du det 2017
Vidste du det 2018
Vidste du det 2019
Vidste du det 2020

26-12-21
At USA's vestligste punkt ligger på den østlige halvkugle?

USA anses normalt for at ligge på den vestlige halvkugle, selv om nogle få såkaldt oversøiske besiddelser, så som Guam og Amerikansk Samoa, ligger på den østlige halvkugle, men når man tænker på de 50 stater, forestiller de fleste sig, at de ligger på den vestlige halvkugle, og det er da også forholdsvis rigtigt, men ikke helt.

Ud fra Alaskas kyst strækker øgruppen Aleuterne sig 1900 km mod vest. Den vestligste og største af disse øer hedder Attu og den ligger på172 grader, 54 minutter og 34 sekunder (normalt skrevet 172° 54' 34'' eller bare 172'54'34) altså på den østlige halvkugle. Øen dækker et areal på 892 km2, og der bor 20 mennesker på øen.


19-12-21
Ingen opdatering grundet ferie


12-12-21At Generalløjtnant James Longstreet var en håbløs kadet
Allerede som dreng fik Longstreet kaldenavnet "Peter" af sin far, fordi han var "hård som en klippe" (Peter betyder "klippe" på græsk, som det kendes fra Det Nye Testamentets Simon Peter". Det betød med amerikanernes forkærlighed for at forkorte navne, at han blev kendt som Pete og senere Old Pete i resten af sit liv, inklusive hans tid i hæren.

I 1837, 17 år gammel, forsøgte han at blive optaget på militærakademiet West Point, men den plads som tilfaldt hans valgdistrikt i South Carolina, var allerede optaget. Året efter blev han imidlertid optaget ved hjælp af en slægtning, som repræsenterede det valgdistrikt i Alabama, hvor hans mor boede.

På West Point udmærkede han sig ikke specielt - tværtimod. Han var én af de kadetter, der opnåede flest såkaldte "demerits", anmærkninger, ikke mindst i de sidste to år af kadettiden. Han glimrede ved at besøge kroer og barer efter akademiets "lukketid", udeblive fra mønstringer, ikke rydde op på sit kammer, forstyrre undervisningen, være støjende i de perioder, der var afsat til kadetternes  lektieløsning, han lod sit hår gro langt, og han nægtede flere gange at adlyde givne ordrer.

Heller ikke på det akademiske område brillerede han. Han interesserede sig mere for ridning og fodbold end for studier, og han lå i den sidste tredjedel af klassen i alle fag, og han dumpede faktisk i faget "Mekanik", hvor underviseren var den berømte officer og ingeniør Dennis Hart Mahan, far til den endnu mere berømte Alfred Thayer Mahan, admiral og flådeteoretiker (kendt for bogen "The Influence of Sea Power Upon History, 1660–1783", som også var obligatorisk læsning, da jeg gik på Søværnets officersskole i 1970'erne). Longstreet fik lov til at forsøge sig igen to dage senere, og ved den lejlighed bestod han. Han må dig alligevel have hørt lidt efter, for han brugte ofte Mahans teorier og taktikker under Den Amerikanske Borgerkrig. Da han afgik fra militærakademiet i 1842, var det som nummer 54 af de 56 kadetter, der var på holdet.

På trods af at han havde klaret sig dårligt på akademiet, gjorde han det glimrende i felten, og han regnes som en af de bedste korpschefer under borgerkrigen, hvor han stod på Sydstaternes side. Efter krigen ville han gerne være minister og præsident Hayers overvejede at gøre ham til Flådeminister, men i stedet blev han udpeget som Ambassadør i Det Osmanniske Kejserrige. Senere blev han US Marshall for Georgia, og endnu senere blev han ansvarlig for USA's jernbaner under præsidenterne William McKinley og Theodor Roosevelt.

Longstreet døde a<f lungebetændelse i 1904, få dage før han ville være fyldt 83. Hans 42 år yngre anden hustru, Helen, overlevede ham med 58 år.


5-12-21
At Alhambra var et forlystelsesetablissement på Frederiksberg?

Da Georg Carstensen vendte hjem efter at have deltaget i 3-årskrigen, ville ledelsen af Tivoli i København ikke lade ham indtræde i bestyrelsen af haven, på trods af at han regnes for dennes grundlægger. Årsagen var sandsynligvis at Carstensen var idémand, ikke forretningsmand og hverken var interesseret i eller havde evner for at deltage i den daglige drift af en forretning, som Tivoli allerede dengang havde udviklet sig til. I stedet rejste han til De dansk-vestindiske Øer og senere til New York.

I m1855 vendte han tilbage til Danmark, hvor han forsøgte at skabe en konkurrent til Tivoli, nemlig forlystelsesetablissementet Alhambra på Frederiksberg. Alhambra skulle være større og flottere end Tivoli og var opført i maurisk stil. Parken skulle være klar til åbning i 1857, men desværre døde Carstensen seke måneder før åbningen. Andre førte arbejdet videre og parken åbnede som planlagt, men det gik ikke godt. Alhambra lå for langt fra København, vejene derud havde ikke gadebelysning og mange, der måske havde fået en tår over tørsten, endte i vejgrøfterne på vej tilbage til byen. Koncertsalen var ikke opvarmet, så gæsterne frøs, og til sidst mistede investorerne de penge, de havde sat i foretagendet, som lukkede igen i 1869. Alt blev revet ned og grunden udstykket, og i dag er det eneste minde om stedet, gaden Alhambravej, der går mellem Frederiksberg Allé og Gl. Kongevej.


28-11-21
At pomerans bruges som smagsstof i diverse orangelikører?
Frugten pomerans er en citrusfrugt, også kendt som "bitter appelsin" og "sur appelsin". Frugten stammer fra Sydøstasien, men er i dag udbredt over store dele af verden, Den minder i størrelse og udseende om en mandari8n, og man mener at den er opstået som en krydsning mellem netop mandarin og pomelofrugten. Frugten er meget sur, ofte mere sur end citron, og i dag er det typisk skallen, der anvendes.

Skallen presses for olie, der blandt andet anvendes i parfumeindustrien. Som urtemedici8n skulle pomeransolie nedsætte appetitten, men der er konstateret alvorlige bivirkninger ved indtagelse af pomerans som medicin og det anbefales derfor ikke af sundhedsmyndighederne. Olien anvendes også i små mængder som smagsstof i orangelikører som fx Grand Marnier og Cointreau.

Syltet eller kandiseret pomeransskal indgår ofte i opskrifter på bagværk som fx brunkager, ligesom såvel skal som frugtkød kan anvendes til marmelade.


21-11-21
At hellefisken adskiller sig fra andre flyndere ved den måde, den svømmer på?
Hellefisken tilhører flynderfamilien, som også tæller fisk som skrubber, rødspætter og andre flad´fisk. Flyndere tilhører de såkaldt højrevendte fladfisk, som betyder at de har begge øjne på højre side (selv om en del af dem faktisk har begge øjne på venstre side). Det betyder, at de ligger på bunden med venstre side nedad, og de er lyse på undersiden (venstre side) og farvede på højre side. Dette gælder dog ikke hellefisken.  Den venstre øje er ikke "vandret" helt om på venstre side, men sidder nærmest midt på hovedet. Desuden svømmer fisken med bugsiden nedad som andre fisk, ikke med venstresiden. Den står altså opret i vandet, og begge sider er farvede; hellefisk svømmer ofte højere i vandet end andre fladfisk, som holder sig til bunden. Den opfører sig altså mere som en "rundfisk" end som den fladfisk, den altså er.

Hellefisk lever på dybder mellem 200 og 2.000 meter., oftest dog omkring 1.000 m, med de største fisk dybest. De største fisk kan blive op til 120 cm lange og veje op til 45 kg, men normalt bliver de mellem 80 og 100 cm og vejer mellem 11 og 25 kg. Den må ikke forveksles med helleflynderen, der kan blive betydeligt større, op til 200 cm og med en vægt på op til 300 kg. Helleflynderen svømmer som andre højrevendte fladfisk med venstresiden mod bunden.

Selv om både fersk og røget hellefisk ses i butikkerne i Danmark, betragtes helleflynderen, som sjældent ses, som en langt bedre spisefisk.


14-11-21
At Hergé, forfatter til tegneserierne om Tintin var døbt Georges Remi?
Faktisk blev Hergé døbt Georges Prosper Remi. Han blev født i 1907 i Etterbek, der i dag er en forstad til Bruxelles, men dengang lå "ude på landet" på samme måde som fx Rødovre og tilsvarende forstæder til København gjorde på samme tidspunkt.

Da han begyndte at udgive sine tegneserier, som omfattede andre end Tintin, tog han kunstnernavnet Hergé, som var hans initialer vendt om, altså 'RG' udtalt på fransk og så stavet som udtalen. I løbet af sin karriere tegende han 23 Tintin albums plus et enkelt, som han ikke nåede at gøre færdigt inden sin død i 1983. Den første Tintin tegneserie, Tintin i Sovjetunionen,  udkom i 1929 som føljeton i avisen "Le Petit Vingtième". Tegneserie nummer to var Tintin i Congosom kom ligeledes som føljeton fra 1930 til 1931. Congo var på det tidspunkt en belgisk koloni og albummet har senere fået en del kritik for sin noget racistiske tilgang til de indfødte congolesere, ikke mindst de karikerede tegninger af disse og deres underdanige optræden overfor Tintin. Det sidste album som Hergé gjorde færdigt var Tintin og Picaroerne i 1975. Dertil kom skitser mm. til et 25. album, Tintin og Alfa-kunsten (også udgiftet som Tintin og Alfabetkunsten). Da Hergé havde bestemt i sit testamente, at serien ikke måtte videreføres efter hans død, er det sidste album kun udsendt i form af de skitser, han havde efterladt.


7-11-21
At mursejleren kan holde sig på vingerne i op til 10 måneder uden at lande?
Mursejleren, der er en fugl i familien af sejlere, er tæt beslægtet med kolibrierne. Fuglene har meget korte ben, der gør det meget vanskeligt for dem at lande på jorden, og næsten umuligt at lette igen (selv om det af og til sker), men er velegnede til at holde fast i lodrette flader. Det videnskabelige navn "apus apus" kommer fra græsk, apous, som betyder "uden fødder", fordi man oprindeligt troede at mursejlerne slet ikke havde fødder. De lever af insekter, som de fanger i  flugten højt over jorden og har derfor ikke behov for at lande for at spise. Man har observeret mursejlere i op til 2.000 meters højde. På deres insektjagt kan de opnå en hastighed i vandret flugt på omkring 110 km i timen, men normalt er hastigheden omkring 40 km/t. Selv om deres fødeemner er de samme som svalernes, er de ikke konkurrenter, da de jager insekter i forskellig højde, svalerne en del lavere end mursejlerne,

Fuglene er nødt til at lande i yngletiden, men på andre tidspunkter af året lander de sjældent, og man har flere eksempler på individer, som holder sig på vingerne i op til 10 måneder ad gangen. Faktisk er mursejleren den fugl som tilbringer den største del af sit liv i luften.


31-10-21
At den tysk-romerske kejser, Otto II forsøgte at erobre Danmark mens Harald Blåtand var konge?
Otto II (958 - 983) var tysk konge, og tysk-romers kejser fa 973 til 983. I 973 ville han indlemmer Danmark i sit rige, men af én eller anden grund var den danske konge, Harald Blåtand, ikke helt enig i dette, så det kom til hårde kampe mellem danskere og tyskere ved Dannevirke, som Harald dog til sidst måtte opgive at holde, og Ottos hær kunne trænge op i Jylland. Hvor langt nordpå de nåede er ikke helt klart, så om Harald måtte forlade sit kongesæde Jelling ved lejlighed vides ikke, men umuligt er det ikke, da han jo senere slog sig ned i Roskilde.

En læge ved navn Thorkild Frederiksen har fremlagt den teori, at det var Otto, ikke Harald Blåtand, der anlagde såvel Ravningbroen ved Vejle, som de kendte ringborge i forbindelse med sin besættelse. Det virker dog ikke sandsynligt, da der ikke er nogen beviser for, at Ottos hær kom hverken til Fyn eller Sjælland, hvor tre af de kendte ringborge findes. Det er også tvivlsomt om hæren nåede nord for Limfjorden, hvor Aggersborg, den største af Ringborgene ligger, så hvis disser overhovedet har forbindelse med invasionen af Danmark at gøre, er det efter min mening mere sandsynligt, at Harald har ladet dem bygge som forsvar mod Ottos hær. Men de kan også have haft andre formål.


24-10-21
At Anne Stuart, britisk dronning, var gravid 17 gange, men ingen af hendes børen overlevede barndommen?
Anne Stuart (1665 - 1714) var gift med den danske Prins Jørgen (George i England), en yngre bror til Christian V. Hendes far var James II og VII (af henholdsvis England og Skotland). I 1702 blev hun dronning af England og Skotland, og da de to lande blev forenet, blev hun den første dronning af Storbritannien, som hun regerede til sin død i 1714. Da hun ikke havde overlevende børn, blev hun den sidste regent af slægten Stuart, og kongemagten overgiv til en fjern slægtning, Georg af Hannover, som blev kronet som George I.

I løbet af sit liv var Ann gravid 17 gange, hvilket gav hende 18 (måske 19) børn. Der er nogen tvivl om, hvorvidt hun havde et eller to sæt tvillinger. De fleste af hendes børn var dødfødte eller døde kort efter fødslen. To døtre overlevede, men døde af kopper da de var 2-3 år gamle. En søn, William, Hertug af Gloucester, levede til han var 11 år, hvor han døde, muligvis af skarlagensfeber. Tidens læger var ikke enige.


17-10-21
At bortset fra præsidenter, er Benjamin Franklin, den person, der har fleste counties i USA opkaldt efter sig?
Benjamin Franklin, bogtrykker, postmester, opfinder og én af USA's såkaldte Founding Fathers, er den person, bortset fra præsidenter, der har flest amter opkaldt efter sig, nemlig 24. Dertil kommer et parish i Louisiana, som bruger dette begreb i stedet for county. Det vil sige at Franklin er repræsenteret i halvdelen af USAs stater. Der er i øvrigt også et Franklin County i både Australien og New Zealand, men disse er dog ikke opkaldt efter Benjamin Franklin.

Faktisk har kun to præsidenter flere counties opkaldt efter sig end Franklin. Det er George Washington med 31 og Thomas Jefferson med 26. 30 counties hedder Lincoln County, men kun 24 af disse er opkaldt efter Abraham Lincoln. De øvrige seks er opkaldt efter Benjamin Lincoln, som var generalmajor i Den kontinentale Hær (de revolutionære) under den amerikanske frihedskrig. Han var George Washingtons næstkommanderende, og var den der modtog de britiske styrkes officielle overgivelse ved Yorktown. Senere blev han USAs første krigsminister. På trods af navneligheden, var han ikke beslægtet med den senere præsident.


3-10-21
At Henrik VIII's sidste hustru, er den engelske dronning der har været gift flest gange?
I 1543 giftede Henrik (eller rettere Henry) VIII sig med, hvad den skulle blive hans sjette og sidste dronning. Det var ikke gået så godt for hans fem første. Den første, Catharine af Aragonien lod han sig skille fra, da han gerne ville giftes med én af hendes hofdamer, Anne Boleyn. Som forklaring brugte han det forhold, at Catharine tidligere havde været gift med hans ælde bror, Arthur, som døde meget ung, og at ægteskabet derfor var ulovligt. Dette førte til bruddet med pavekirken i Rom og oprettelsen af Den engelske Kirke, hvor Henrik selv var overhoved. Anne Boleyn endte med at miste hovedet, da han mente at hun ikke bare havde været ham utro, men endda med sin egen bror Ingen af delene var sandsynligvis sande, men hovedet mistede hun. Hustru nummer tre var Jane Seymore, en af Anne Boleyns hofdamer. Jane Seymore gav Henrik den søn, han så brændende ønskede sig, Edward. De to første ægteskaber havde kun givet ham døtrene Mary (Catharine) og Elizabeth (Anne). Desværre døde Jane Seymore kort efter sin nedkomst, og så måtte der en ny dronning til. Hustru nummer fire blev Anne af Cleves, men det ægteskab holdt endnu kortere end de foregående, for allerede samme år, som de blev gift, fik Henrik ophævet ægteskabet (de blev gift i januar 1540 og skilt i juli samme år). Få dage efter skilsmissen fra Anne, giftede Henrik sig igen med hustru nummer 5, Katherine Howard (der var noget med ham og kvinder med de navn). Dette ægteskab holdt halvandet år, helt frem til januar 1542, så måtte også Katherine Howard af med hovedet. Igen var årsagen utroskab, men denne gang var den god nok. Katherine havde været utro med to mænd, hvoraf hun dog hævdede at den ene havde "tvunget hende". Men ikke desto mindre mistede både hun og de to elskere hovedet. Halvandet år senere giftede Henrik sig så med den, der skulle blive hans sidste hustru.

Hustruen er kendt som Catherine Parr, og det var da også hendes fødenavn, men inden ægteskabet med Henrik, havde hun allerede været gift to gange. I 1529, da hun var 17 år gammel, blev hun gift med Sir Edward Burgh, men han havde dårligt helbred og døde allerede i 1533. I sommeren 1534 giftede hun sig med John Neville, 3rd Baron Latimer, som var dobbelt så gammel som hun selv var. Allerede inden Baron Latimers død i 1543 begyndte Henrik at interessere sig for Catherine. Selv var hun mere interesseret i Thomas Seymore, 1st Baron Seymore of Sudely og Jane Seymores bror, som hun var romantisk involveret med, og som havde friet til hende. Men da kongen friede, så hun det som sin pligt! at gifte sig med ham. Også Thomas Seymore endte med at blive halshugget, men det var først i 1549, da Henrik var død. Henrik VIII døde i 1547, og da var han stadig gift med Catherine Parr. Parr havde hjulpet kongen med at genoprette forholdet til sine to døtre, som han ellers havde afbrudt forbindelsen med, og i det hele taget fortjener Catherine Parr sin egen artikel under Historie(r), og den kommer nok en dag. Efter kongens død friede Thomas Seymore til hende igen, og denne gang sagde hun ja, men da der kun var gået få måneder efter kongens død, måtte de gifte sig i hemmelighed, da Rigsrådet ikke ville have tilladt en enkedronning at gifte sig så hurtigt efter kongens død. Selv døde Catherine Parr Burgh Latimer Seymore i 1548 af barselsfeber efter at være nedkommet med en datter, Mary Seymore. Hun blev begravet den 7. september 1548 og hendes "chef sørgekone" (cheif mourner) var Lady Jane Grey, der senere selv både skulle blive dronning (i hele ni dage) og halshugget.

Fire gange nåede Catherine Parr altså at være gift, og det har ingen andre engelske dronninger været.


26-9-21
At det er muligt at køre gennem de 48 sammenhængende stater i USA uden at besøge den samme stat to gang?
Det er faktisk muligt at besøge alle USA's 48 sammenhængende stater uden at besøge hver stat mere end en gang. Der er endda flere måder at gøre det på. En af disse kan ses på Flytrippers hjemmeside. Uanset hvilken  rute, du vælger, skal du dig begynde eller slutte turen i Maine. Dette skyldes at Maine er den  eneste af de 48 sammenhængende stater, der kun grænser op til kun én anden stat, nemlig New Hampshire. Så hvis du ikke har Maine først eller sidst på turen, vil du skulle gennem New Hampshire to gange.


19-9-21
At Tystrup Sø og Bavelse Sø er adskilt fra hinanden af landtangen Regnstrup Holme?
I daglig tale kaldes søerne for Tystrup-Bavelse Sø, men i virkeligheden er der tale om to søer, Tystrup Sø og Bavelse Sø, der er adskilt fra hinanden af landtangen Regnstrup Holme. Sjællands længste å, Suså, løber gennem begge søer. Tystrup Sø er med et overfaldeareal på over 600 hektar, klar den største af søerne, og med en maksimal dybde på 22 meter, også den dybeste. Flere kilder udmunder på søens bund, hvilket betyder, at selv når søen fryser til, er der mange våger i isen. Bavelse sø har et areal på kun knap 90 hektar og en største dybde på godt 8 meter.

Begge søer indgår i et såkaldt Natura 2000 område, og de er begge EU Habitatsområder og fuglebeskyttelsesområde. Såvel søerne som området omkring dem, er fredede.


12-9-21
At Nestlé er verdens største fødevarevirksomhed målt efter omsætning?
Den schweiziske virksomhed Nestlé, som har rødder helt tilbage til 1866, i dag er verdens største virksomhed indenfor fødevarebranchen. Virksomheden blev grundlagt i 1905 ved en fusion af to andre virksomheder, Anglo-Swiss Milk Compan, stiftet i 1866 og Farine Lactée Henri Nestlé, stiftet i 1867. Virksomhedenb, der har hovedsæde i Vevey i kanton Vaud i Schweiz, har en omsætning på over 90 milliarder schweizerrfrank eller ca.  625 milliarder danske kroner. Firmaet repræsenterer mere end 2,000 brands fra chokolade over kaffe til suppeterninger. Blandt de kendte brands er After Eight, Nestea, Cheerios, Maggi og Smarties.

Nestlé er også en af de største aktionærer i verdens største kosmetikfirma, L'Oreal.


5-9-21
At USA's mindste stat tidligere havde det længste navn?
USA's mindste stat har et areal på kun 3.144 km2, eller mindre end halvdelen af Sjælland, der er 7.031 km2. Antallet af indbyggere er knap 1,1 million mod Sjællands 2,3 millioner. Staten kaldes normalt Rhode Island, et navn man ikke med sikkerhed ved, hvad kommer af. Nogle mener at det skyldes at kysten minder om Rhodos ved den græske kyst; andre mener at det kommer fra hollandsk, "een rodlich Eylande" eller på dansk "en rødlig ø", mens atter andre giver andre forklaringer.

Navnet Rhode Island lyder ikke specielt langt; Massachusetts har således 3 bogstaver mere, og flere andre stater har også længere navne, men det skyldes indtil 2020 var det officielle navn "State of Rhode Island and Providence Plantations", men siden da, har det officielle navn kun være State of Rhode Island, og det er faktisk også pænt langt.


29-8-21
At musikinstrumentet lut kommer i mange varianter?

En lut er et strengeinstrument, som findes i mangbe størrelser og faconer, idet de dog har det til fælles at de har de har en meget dyb krop. og en hals, hvor stykket med stemmeskruerne er bukket bag ud, af til i en næsten 90 graders vinkel i forhold til halsen. Navnet kommer formodentlig fra et lignende, men tidligere arabisk instrument, kaldet "al-ʿoud" - træet.

Lutten i den form, den kendes i dag, stammer fra senmiddelalderen og blev især populær i renæssancen og barokken. En baroklut vil typisk have 24 strege i 12 par, kaldet kor. Der er ingen konventioner for, hvorda en lut skal stemmes, så "stemningen" afhænger af den enkelte lutspiller, det repertoire, der skal spilles og den konkrete lut. Lutten anvendes sjældent i moderne musik, men det tidligere Deep Purple medlem Richie Blackmoore spiller dog lut på flere numre med sit nuværende band Blackmore's Knight, hvis musik ofte er inspireret af middelaldermusik.

Victor Borge sagde om lutspillere: "En lutspiller er en mand, der bruger halvdelen af sit liv på at stemme lutten - og den anden halvdel på at spille falsk."


22-8-21
At byen Merv engang var verdens største by?
I dag er der næppe mange, der kender byen Merv, men det var anderledes omkring år 1200. Merv var en iransk by, der lå den såkaldte Silkevej mellem Europa og Kina. Merv, som tidligere havde heddet Alexandria, Antiochia in Margiana og Marw al-Shāhijā lå i det nuværende Turkmenistan nær den nuværende by, Mary. Merv var i flere perioder hovedstad i forskellige provinser og var i en enkelt periode sæde for Kalif al-Ma'mun.

I det 12. og 13. århundrede var byens befolkning omkring 500.000 og dermed var byen større end Konstantinopel og Bagdad, og byen gik under navnet "Verdens Moder". I 1221 blev byen erobret og ødelagt af mongolske styrker, alle indbyggere, både i byen og omegnen, op mod 1 million mennesker blev myrdet; et af de største folkedrab i verdenshistorien.

Byen blev senere delvist genopbygget, men kom aldrig tilbage til det niveau, den tidligere havde haft, og omkring 1800 var byen helt forladt, men man kan besøge stedet og resterne af byen, der ligger i en statspark.


15-8-21
At spidshundene regnes for en af de ældste hunderacer?
Hunden er det det dyr, der har den største diversitet blandt racerne. Spidshundene regnes sammen med de australske dingoer for en af de ældste eksisterende hunderacer, og begge er opstået for omkring 5.000 år siden. Blnadt spiushundene finder man fx Grønlandshund, Alaskan Malamute, Siberian Husky (som alle hører til de såkaldt nordiske slædehunderacer). Desuden Norsk elghund, Karelsk bjørnehund og finsk spids (som hører til gruppen Nordiuske jagthunde). Men der er mange flere. Spidshundene opdeles i 8 grupper, hver med adskillige racer; fx er Mexicansk hårløs også en spidshund ligesom den maltesiske faraohund og den afrikanske Basenji.


8-8-21
At det ikke var almindeligt at anvende et fuldt sæt bestik ved måltider før i slutningen af det 19. århundrede?
I Middelalderen og den tidlige renæssance brugte man ikke bestik. Man skat typisk manden ud med en kniv og spiste med fingrene, mens flydende ting (som fx suppe) blev drukket. Dette gjaldt både adelige og anden overklasse såvel som underklassen. Senere begyndte man at bruge skeer til flydende kost, og endnu senere gafler til at spiser med; dog primært i overklassen. Først i slutningen af det 18. århundrede blev et "standardbestiksæt" fastlagt, og kun i overklassen. Der gik yderligere omkring 100 ¨år, før underklassen begyndte at bruge bestiksæt, hvilket skyldtes, at ført på det tidspunkt, blev der opfundet materialer, der var billige nok.

I dag består et standard bestiksæt typisk af gaffel, ske og kniv. Desuden er der udviklet bestik til særlige formål, som fx fiskebestik mm.


1-8-21
At en væbner oprindeligt var en kriger, som var fritaget for at betale skat?
I dag kender vi nok mest ordet "væbner" fra udtrykket "en tro væbner", som bruges i mange sammenhænge om en tro støtte. Det er ofte i politiske sammenhænge, hvor en politiker nævnes som en anden politikers "tro væbner".

Har man læst ridderomaner eller set ridderfilm, vil man nok også kende udtrykket, for i disse optræder væbneren som ridderens "assistent", der søger for våben og anden udrustning er i orden, og sådan var det i den såkaldte Højmiddelalder (efter 1050), men tidligere dækkede ordet over noget andet. En væbner var en kriger, som selv bekostede sin udrustning, og som stillede sig i en konges eller adelsmands tjeneste, mod til gengæld at blive fritaget for at betaler skat. I den periode var en ridder, netop en væbner, som fik ridderslaget af den, han var i tjeneste hos. Senere blev en ridder en kriger, som kunne kæmpe til hest, men det kunne en væbner altså også - hvert fald tidligere.


25-7-21
At kun fire sportsgrene har været med ved samtlige OL afholdt siden 1896?
I dag er der 33 sportsgrene på programmet ved OL. I alt tæller disse sportsgrene 53 discipliner. De fleste sportsgrene (26 med 38 discipliner) er på programmet ved sommer OL, mens de øvrige er på programmet ved vinter OL. Kun fire sportsgrene har været med ved alle sommer OL: Atletik, svømning, fægtning og gymnastik har været på programmet uafbrudt siden de første sommerlege, mens andre er kommer til senere. Nogle er forsvundet ud, nogle er kommet til, og er forsvundet igen. Nogle er forsvundet og kommet til igen, og et par stykker er helt forsvundet, fx tovtrækning; en disciplin hvor et kombineret dansk/svensk hold ellers vandt guld i 1900.

Tre deltagere har vundet guld i samme disciplin ved fire OL i træk. Det gælder den danske sejler Paul Elvstrøm i finnjolle (1948-1960) samt amerikanerne Al Oerter i diskoskast (1956-1968) og Carl Lewis i længdespring (1984-1996). Østtyskeren Christa Luding-Rothenburger er eneste medaljevinder ved både vinter- og sommer-OL i samme år, da hun efter guld i hurtigløb på skøjter om vinteren i Calgary 1988 vandt sølv i banecykling om sommeren i Seoul.


11-7-21 og 18-7-21 (ingen opdatering grundet ferie)

4-7-21
At man i Bristol i staten Rhode Island, USA har holdt 4. juli parade hvert år siden 1785?

Som bekendt der 4. juli den amerikanske nationaldag, og den fejres på forskellig vis rundt omkring i landet. Mange steder med parader, markeder, optræden og fyrværkeri. I byen Bristol i Rhode Island fejrer man 4. juli med en parade, og det har man gjort hvert år siden 1785., hvilket er den længste sammenhængende periode, dette er sket noget sted i USA. Siden 1886 har byen Seward i Nebraska afholdt fejringen på den samme plads i byen.

Den amerikanske uafhængighedserklæring, der var udarbejdet af den såkaldte Fem-mands Komite (bestående af Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Roger Sherman og Robert Livingston med Jefferson som hovedforfatter) blev fremlagt og vedtaget i Den Anden Kontinentale Kongres den 2. juli 1776, men uafhængigheden den blev officielt erklæret to dage senere, den 4. juli, og selve underskriften af erklæringen fandt først sted den 2. august.

Den største 4. juli fejring uden for USA, er den som afholdes i Rebild Bakker i Danmark, hvor den er blevet afholdt siden 1911.


27-6-21
At det højeste punkt i Florida kun er 105 m over havets overflade?
Florida er sammen med Louisiana to af de laveste stater i USA, begge med en gennemsnitshøjde over havet på kun 30 meter. Delaware er dog lavere, mes sin gennemsnitshøjde på kun 20 m. Til gengæld når Louisianas højeste punkt Driskill Mountain helt op i en højde af 153 meter, mens Floridas højeste punkt, Britton Hill, kun kan prale af en højde på 105 m. Faktisk er Britton Hill, det laveste punkt i USA, som er det højeste punkt i en stat. Det næstlaveste punkt fin der man så i Delaware, hvor Ebright Azimuth når op i 136 m. Britton Hill ligger i den nordvestlige del af staten, ikke langt fra grænsen til Alabama.


20-6-21
At Budweiser øl fra Anheuser-Busch bryggeriet i St. Louis er produceret siden 1876?
Budweiser er en amerikansk øl, der oprindeligt blev introduceret af firmaet Carl Conrad & Co. i St. Louis i 1876. Øllen er en lager, der er lavet efter som kopi af af tjekkisk  (bøhmisk øl). Carl Conrads partner, Adolphus Busch havde smagt den lokale øl under et besøg i Bøhmen, og nu ville de producerer noget tilsvarende i USA. I dag er Anheuser-Busch en del af AB InBev, som er en af verdens største bryggerikoncerner (i 2020 var AB InBEv størst, lige en anelse foran Heineken, som ellers havde været nummer et i en årrække). Carlsberg er nummer fire på listen over de største bryggerikoncerner. Hovedsædet for AB InBev ligger i Belgien og det globale salgskontor i New York City.


13-6-21
At visse ugiftige slanger "kamuflerer sig" som giftige slanger for at snyde rovdyr?

En del ugiftige slanger, hvoraf en del er nyttedyr, da de holder skadedyr væk, har udviklet farver, der får dem til at ligne giftige slanger, og på den måde undgår de rovdyr. Et eksempel på dette er den såkaldte scarlet kingsnake,  som lever i USAs østlige stater. De har røde, hvide/gule og sort bånd på kroppen. De bliver mellem 60 og 75 cm lange. Farvertegningerne får dem tril at ligne den såkaldte Eastern Coralsnake, som har lignende farvetegninger på kroppen. Koralslangen kan dog blive op til 80 cm, men ofte har de to slanger nogenlunde samme størrelse. Koralslangen lever af fører, små firben og andre små slanger, inklusive artsfæller. Giften er et neurotoxin, som lammer muskler og åndedræt. Der bliver bidt omkring 100 mennesker af koralslanger om året, men siden 1950'erne er der kun rapporteret om tre dødsfald. De to firmaer, hboraf det ene er Pfizer, som fremstillede serum, er holdt op med dette, da efterspørgslen har været så lille at fortsat produktion ikke er rentabel.

Men generelt er det nok en god ide at undgå at blive bidt af nogen af de to slanger, da kongeslangen kan overføre bakterier ved et bid, selv om den altså ikke er giftig. Der findes en række "talemåder" i USA, der forklarer, man kan kende forskel på de to slanger. Her bare en enkelt: "if red touches yellow, you're a dead fellow; if red touches black, you're all right, Jack". Koralslangers bånd er indrettet sådan at et rødt bånd aldrig støder op til et sort bånd. Men faktisk kan ,man se det på hovedet, hvor koralslangernes hoved altid er sort mens scarlet kingsnnake har røde hoveder. Men principielt bør man i det hele taget holde sig fra slanger, giftige som ugiftige.


6-6-21
At en agurk er et bær?
Botanisk set er en agurk et bær. Dette skyldes at som andre bær har agurken mange kerner inde i kødet, og den er i nær familie med meloner (som faktisk også hører til agurkslægten). Der findes omkring 50 forskellige arter, hvoraf de fleste er spiselige. En agurk består at op mod 95 % vand, og ikke meget næring, men indeholder en del K vitamin og også C vitamin. Agurker har ingen naturlig duft/lugt, men hvis den bliver údsat for angreb af svamp eller insekter, kan den udskille et stof, der både får den til at lugte og til at smage meget bittert.

Den type agurker, som vi normalt kender som slatagurker er en type, der kaldes slangeagurk. Andre typer er drueagurk, der normalt bruges til syltning og asier, der også syltes.


30-5-21
At der findes omkring 18.000 forskellige arter af orkidéer?
Orkidéfamilien, der også er kendt som Gøgeurtfamilien på dansk, tæller omkring 18.000 forskellige arter fordelt på 800 slægter. 20 slægter (med 35 arter) er repræsenterede i Danmark, heriblandt Gøgeurt, Flueblomst, Horndrager, Hullæbe og Trådspore. De fleste arter vokser dog i troperne og subtropiske områder, blandt andet fleste af de arter, der dyrkes som stueplanter. Blandt de tropiske arter er slægten Vanille, hvor af arten "Ægte vanille" er det, vi bruger som krydderi.


23-5-21
At kun én af siddende USA senator er blevet dræbt under krigshandlinger?
Edward Dickinson Baker var en advokat fra Illinois og en god ven af præsident Abraham Lincoln før denne blev præsident. Senere flyttede han blandt andet til Californien og senere til Oregon. Mens han borede her blev han valgt til USA's senat som en af Oregons to senatorer. Fra 1846 til 1½847 deltog han i krigen mod Mexico, som oberst i det 4. Regiment af Frivillige fra Illinois. Det var efter krigen, at han begyndte at flytte rundt.

I 1860 blev han så valgt til senatet, men da borgerkrigen brød ud i 1861, rejste han selv et regiment af frivillige, primært fra New York og Pennsylvania. Han blev tilbudt en stilling som brigadegeneral, men sagde nej tak og fortsatte som oberst og leder af 71. Pennsylvania Volunteeer Infantry fra maj 1861. Senere samme år, blev han udnævnt til titulær generalmajor og leder af alle de frivillige fra staten. Det blev dog en kortvarig karriere, for den 21. oktober 1861 blev han dræbt i Slaget ved Balls Bluff. Baker er den eneste siddende senator, der nogensinde er blevet dræbt under kamphandlinger. Hans lig blev transporteret tilbage til Californien, og han blev begravet i San Francisco på San Francisco National Cemetery, som ligger inden for byens Presidio. Han blev 50 år gammel.


9-5-21 og 16-5-21
Ingen opdateringer på grund af travlhed.

2-5-21
At kun én af USA's statshovedstæder har et navn, der består af tre ord?
USA har 50 stater, måske snart 51 eller 52, hvis det lykkes at få vedtaget at District of Columbia og Puerto Rico også skal være stater, som det er blevet foreslået. Men altså pt. 50. Det betyder naturligvis, at når der er 50 stater, er der også 50 statshovedstæder. Af disse har langt de fleste (42) et navn, der består af et enkelt ord, som fx Junuau i Alaska, Annapolis i Maryland, og Austin i Texas. Syv har navne, der består af to ord. Disse er Little Rock i Arksansas, Des Moines, Iowa, Baton Rouge i Louisiana, Saint Paul i Minnesota, Jefferson City i Missouri, Carson City i Nevada og Oklahoma City i Oklahoma. Kun én statshovedstad har et navn, der består af tre ord, nemlig Salt Lake City i Utah.

I USA kan man kalde sine børn stort set, hvad man har lyst til, og man kan altså også opkalde dem efter statshovedstæder. Fx er Cheyenne (statshovedstad i Wyoming) et ret populært pigenavn i USA. Men der er to stater, hvis hovedstæders navne, også kunne gå som navne i Danmark, og det er Helena i Montana og Pierrei South Dakota.

Den eneste statshovedstad med en befolkning på mere end en million indbyggere, er Phoenix i Arizona som har godt 1,6 millioner. Den mindste er Montpelier i Vermont med under 8.000 indbyggere. Den mindste hovedstad målt i areal er Annapolis i Maryland, der kun dækker et areal på knap 22km2, mens Juneau i Alaska dækker et areal på 8.430 km2. Til gengæld har Juneau knap 32.000 indbyggere mod de 39.000 der bor i Annapolis. Det betyder en befolkningstæthed i sidstnævnte by på 2.100 pr. km2, mod Juneaus 4,6 pr. km2.


25-4-21
At 25. april 1792 var første gang guillotinen blev taget vi brug i Frankrig?

Guillotinen har sit navn efter den franske læge Joseph Ignace Guillotin, som foreslog den brugt til henrettelser. Hans ide var at spare Frankrig for dårligt bøddelhåndværk, som der var en af, når man halshuggede med sværd og økse. Guillotin var imidlertid ikke metodens opfinder. Præcis hvornår metoden blev indført vides ikke med sikkerhed, men allerede i begyndelsen af 1500-tallet brugte man en lignende metode i England, med den såkaldte Halfifax Gibbbet, men brugen af denne blev forbudt af Oliver Cromwell. En kopi af originalen kan  stadig ses på den oprindelige placering i Halifax. Også i Skotland havde man et halshugningsapparat, den såkaldte Maiden, som blev brugt mellem det 16. og det 18. århundrede. Denne maiden var placeret i Edinburh, og den blev brugt fra 1564 og frem til 1716. Dette apparat er bevaret til i dag og udstillet på National Museum of Scotland i netop Edinburgh.

Den første, som blev henrettet  ved hjælp af guillotinen i Frankrig var en landevejsrøver ved navn Nicolas J. Pelletier, som altså blev henrettet den 25. april 1792. og under Den Franske Revolution, kom guillotinen for alvor i brug. På halvandet år, fra begyndelsen af 1793 til august 1794, blev mere end 14.000 henrettet. Guillotinen var Frankrigs officielle henrettelsesmetode frem til dødsstraffens afskaffelse i 1981, og den sidste henrettelse fandt sted 10. september 1977 i Marseilles, hvor en morder blev henrettet.

Frankring var ikke det eneste land, som henrettede med guillotine. Metoden blev også brugt Belgien, Luxembourg, Schweiz, Tyskland og Sverige. Sidstnævnte land indførte guillotinen i 1903, men gennemførte dog kun en eneste halshugning med denne metode, da morderen  Alfred Ander i 1910 i fængslet på Långholmen i Stockholm. Også i Danmark blev der fremsat forslag om brug ag guillotine til halshugninger. Dette skete i 1900, ikke mindst foranlediget af den ret katastrofale halshugning med økser af Anders Sjællænder Nielsen på Lolland i 1882. Forslaget blev ikke vedtaget, og da der ikke foregik nogen henrettelser senere før retsopgøret efter Besættelsen, blev det ikke relevant.


18-4-21
At Søborg Slot syd for Gilleleje engang var Danmarks stærkeste fæstning?
Søborg Slot, der er i dag er en ruin, uden meget tilbage, ligger syd for Gilleleje ved landsbyen Søborg, der engang var en købstad. Slottet, der kendes fra 1100-tallet, er formodentlig ældre, men det nævnes første gang i skriftlige kilder fra den tid, da kirken overtog det fra kongen. I løbet af det 12. århundrede blev slottet udvidet måske af Ærkebiskop Eskild fra Lund til et egentlig borganlæg. Dette bestod af et fæstningsanlæg omgivet af en ringmur og en voldgrav. Når der er tvivl om, at det var Eskild, som var manden bag udvidelsen skyldes, at nogle forskere mener, at Eskilds slot snarere lå ved Lejre - måske under det nuværende Ledreborg. Ingen skriftlige kilder fortæller om en forbindelse mellem Eskild og Søborg.

Borgen lå på en ø i en fjord, der nåede ud til Kattegat ved Gilleleje, men indsejlingen sandede til og fjorden blev til en sø, som senere (lige før 1900) blev afvandet. Borgen var Danmarks stærkeste fæstning i 1200- og 1300-tallet. og den blev brugt som fængsel for kongemagtens farligste fjender i mange år. Blandt andre sad Buris Henriksen (folkevisens Prins Buris. som efter viser er begravet i Vestervig ved siden af sin elskede Liden Kirsten), var fængslet her fra 1167 til sin død. Han var søn af Henrik Skadelår, som var fætter til Knud Lavard og kraftigt involveret i mordet på denne. Henrik var sønnesøn af Svend Estridsen (det var der mange, som var, da Svend havde mindst 19 børn). Buris var oprindeligt gode venner med kongen, Valdemar den Store, men de ragede uklar af én eller anden grund, og kongen spærrede ham inde på slottet. Folkevisen tager derfor fejl, når den påstår at Buris og Liden Kirsten var elskende, og altså er begravet i Vestervig, men det er anden historie. Senere i 1294 blev Ærkebiskop af Lund, Jens Grand. Årsagen til hans fængsling var, at han blev mistænkt for at have medvirket i det komplot som blandt andre Marsk Stig var anklaget for, nemlig mordet på Erik Glipping i Findeup Lade i 1286. Kongen, Erik Menved beordrede ham fængslet, men efter 1½ år, hvor han blev pint og plaget og i det hele taget behandlet eget dårligt, lykkedes det ham at undslippe til Bornholm, hvor han slog sig ned på sin borg der, Hammerhus.

Den sidste fange, jeg vil nævne fra Valdemar IV Atterdags dronning Helwig af Slesvig, som han blev gift med i 1340. I følge sagnet blev dronningen fængslet så kongen kunne hygge sig med sin elskerinde Tove Lille på Gurre Slot, men det er formodentlig kun en legende. Helvig var gravid, da hun blev fængslet, og i 1353 fødte hun sin yngste datter i fængslet på Søborg. Denne datter var det eneste af Helwigs seks børn med Valdemar, om overlevede sin far, og hun blev senere kendt som Margrethe I af Danmark, Norge og Sverige, selv om hun faktisk aldrig var regerende dronning i Danmark, men havde titlen "Husfrue".

Søborg Slot var i funktion indtil Grevens Fejde 18534, hvor det blev ødelagt.


11-4-21
At USA's 10. præsident stadig har et levende barnebarn?
USA's 10. præsident var John Tyler. Han var født i 1790 og fungerede som præsident fra april 1841 til marts 1845. Han var ikke valgt som præsident, men som vicepræsident. Han tiltrådte som præsident, da den 9. præsident, William Henry Harrison døde efter kun en måned i embedet. Tyler var gift to gange. Først med Letitia Christian, som han var gift med fra 1813 til hendes død i 1842. De havde syv børn, fire døtre og tre sønner, som overlevede barndommen. I 1844, mens han var præsident, giftede Tyler sig igen, denne gang med Julia Gardiner, som var 30 år yngre end han selv. Brylluppet fandt sted i New York, uden stor ståhej, da Julias far lige var død. Også med Julia fik John Tyler syv børn, fem sønner og to døtre. Den yngste blev født i 1860, da Tyler var 70 år gammel.

Det er imidlertid sønnen Lyon Gardiner Tyler, født 1853, da Tyler var 63, som er interessant i denne forbindelse. Han blev rektor for The College of William and Mary, et offentligt forskningsuniversitet i Williamsburg, Virginia. Også Lyon Tyler var gift to gange. Første gang med Anne Baker Tucker, som han fik tre børn med, en søn og tre døtre. Anne døde i 1921, og Lyon giftede sig med Sue Ruffin, som var 35 år yngre end han selv var. Der var noget med Tylerfamilien og yngre hustruer. Med hende fik han tre sønner, Lyon Gardiner Tyler Jr., Harrisson Ruffin Tyler og Henry Tyler. Sidstnævne døde som barn, mens de to andre sønner overlevede barndommen og i 2018, deltog Lyon i en ceremoni i Det Hvide Hus, sammen med andre efterkommere af tidligere præsidenter, men er siden afgået ved døden. Den mellemste søn, Harrison Ruffin Tyler, som er født i 1928 er stadig i live i en alder af 93. Dermed er Tyler den eneste præsident fra før borgerkrigen, som har mindst én efterkommer, der er kun to led yngre end han selv var.


4-4-21
At de tog 13 år at bygge Københavns Rådhus?

Københavns Rådhus er tegnet af arkitekten Ole Nyrop, som også tegnede blandt andet gasbeholderen på Østre Gasværk, og mange andre markante bygninger. Nyrop var inspireret af rådhuset i Siena i Italien, da han tegnede rådhuset i København. Det blev opført, hvor der tidligere havde ligget en museumsbygning i træ, som Nyrop også havde tegnet.

Opførelsen af rådhuset begyndte i 1892 og var færdigt i 1905, og i september samme år, blev bygningen indviet. Rådhuset består af fem sammenbyggede bygninger, to sidebygninger mod henholdsvis H.C. Andersens Boulevard og Vester Voldgade. Disse binder tre tværgående bygninger sammen, og mellem disse ligger dels den overdækkede rådhushal og rådhushaven.

Rådhustårnet, som er placeret ud for den mellemste tværbygning  og ud mod Vester Voldgade, er det næsthøjeste tårn i København med 105,6 meter. Kun tårnet på Christiansborg er højere (106 m), men rådhustårnet syner højere, da selve rådhusbygningerne er lavere end Christiansborg Slot, og rådhustårnet er nærmest fritstående, hvilket ikke er tilfældet for Christiansborgs tårn.


28-3-21
At et lille og i dag nok ukendt hospital i USA var først på en række medicinske områder?
I
1920 var Dr. James Davis allerede en kendt kirurg i North Carolina. Det år slog han sig sammen med Dr. F. A. Carpenter, som var specialist i hals- næse- og øresygdomme og desuden øjenlæge, og åbnede en klinik, som fil navnet Carpenter-Davis Hospital. Den gang var det almindeligt i USA at læger kun havde et lille kontor eller konsultationsværelse og så ellers tog på hjemmebesøg. De to læger indrettede imidlertid deres klinik med 35 sengepladser, hvilket var helt nyskabende dengang. Klinikken blev åbnet i en ny bygning på South Center Street i Statesville i Iredell County, South Carolina. Samme år åbnede de to læger en skole for sygeplejersker i en anden bygning - også det at uddanne sygeplejersker på en skole var en ny ting. Tidligere blev de uddannet "on the job" så at sige. Klinikken indledte også et samarbejder med andre lokale læger, sygeplejersker og assistenter, og flere læger blev ansat på klinikken.

I 1925 var bygningen. der senere blev ombygget til hotel, som også er opgivet, og bygningen er for længst er revet ned, blevet for lille, og klinikken flyttede til en ny bygningen i udkanten af byen på Westend Avenue. Om Dr. Carpenter stoppede på dette tidspunkt, skal jeg ikke kunne sige, men det nye sted blev kendt som Davis Hospital. Da James Davis døde i 1955, havde han udført flere end 75.000 operationer, og han blev begravet på hospitalets område, men da området senere blev solgt (i 1984), blev hans jordiske rester overført til Davis Memorial Baptist Church Cemetery vest for Wilkesboro i Wilkes County.

Udover det med sengepladser  i en privat praksis og sygeplejeskolen, var hospitalet også først med flere andre ting.

  • Man var det første sted, der brugte et såkaldt radiografoskop til at studere røntgenbilleder med.

  • Man var først med et Emergency Center (skadestrue) med læger og sygeplejersker, som havde åben 24 timer i døgnet, syv dage om ugen året rundt.

  • Man var det første hospital i North Carolina med aircondition

  • Man var de første i USA til at oprette en blodbank og organisere et bloddonorkorps

  • Man var først med at give glucose intravenøst.

Davis Hospital blev nedlagt i 1984, da man igen flyttede til nye lokaler. De gamle bygninger kunne ikke mere, og det havde vist sig, at de var fyldt med asbest. Bygningerne fra "The Old Davis Hospital" stod derefter tomme i en årrække, og det blev sagt, at det spøgede på stedet, hvor mange mennesker var blevet helbredt, men hvor også mange var døde af deres sygdomme. I 2015 begyndte man at rive bygningerne ned, og i dag er der intet tilbage af dem. Til gengæld betjenes området af Davis Regional Medical Center, et nyt og moderne hospital nord for byen.


21-3-21
At engelske byer, hvis navn ender på "chester" ligger, hvor der tidligere lå romerske forter?
I England er der en række byer, hvis navne ender på chester, cester og caster og også variationerne xeter, castor og caistor. Blandt disse er byer som Manchester, Cicester og Doncaster, samt Exeter og Caistor m.fl. Sidste det af disse navne kommer fra latin, castrum, en militær lejr eller et fort. Af og til går disse forter dog endnu længere tilbage end romertiden, da romerne ved flere lejligheder byggede deres forter oven på eksisterende fortifikationer. Navne, der ender på 'cester' udtales normalt, så endelsen forkortes til "ster', med Cirencester som en undtagelse. Navne der ende på 'chester' eler 'caster' udtales fuldt ud. Der er dog undtagelser. Amtsnavnet Dorset er således en sammentrækning af Dorchesterseat.

Selve ordet 'castrum' er formodentlig ældre en romerne. Ordet findes også i ældre sprog end latin, fx oscansk og umbrisk. Begrebet Castrum Doloris (smertens leje, om en forhøjning hvor man placerer en kiste eller en ligbåre), har samme baggrund.

Et eksempel på en sådan by, hvor der tidligere lå et romersk fort er Colchester i Essex. Denne by ligger oven på resterne af den romerske by Camoludunum (kendt som et af fodboldholdene i Astrix og Briterne). Dette var den første romerske by, der blev bygget i England, og den fungerede som hovedstad i Romersk Britannien i en årrække. Første del af navnet er der mere uenighed om, men  en teori går ud på, at det stammer fra floden Colne som løber gennem byen, mens andre mener, at floden har navn efter byen, som har sit navn fra 'colonia' (som også Köln i Tyskland har), som var betegnelsen for byer, hvor borgerne havde rettigheder, som svarede til romerske borgere. Der har dog været fort på stedet også i før-romersk tid, og var oprindeligt keltisk. I år 43 opførte romerske soldater et fort her, og det er dette fort, som har givet anledning til sidste led i navnet, men da den 20. Legion forlod fortet omkring 49, blev dette altså til en by - som i øvrigt rummede et stort  "Tempel for den Guddommelige Claudius.


14-3-21
At mineralet kryolit bliver gennemsigt, når det kommer ned i vand?

Kryolit, der er et forholdsvis sjældent mineral, blive tidligere brugt i forbindelse med fremstilling af aluminium. Mineralet har den kemiske betegnelse
natriumhexafluoroaluminat, og den kemiske formel er Na3AlF6(bare hvis nogen ville vide det). Verdens største forekomst af kryolit fandt i Ivittuut i Arsukfjorden i Sydgrønland, men denne forekomst er nu udtømt, og minen er lukket. Der findes stadig små forekomster af kryolit i USA, Canada og Rusland.

Kryolit kan have mange farver fra hvis over gul og lilla til sort, men den mest almindelige farve er hvid, og når en klump kyolit sænkes ned i vand, bliver den gennemsigtig på samme måde som is.


7-3-21
At den lille by Tabgha ved Genesaret Sø i Israel spillede en betydelig rolle i Det Nye Testamente.

Såfremt, der overhovedet er nogen form for historicitet i  nogen af de ting, der beskrives i Det Nye Testamente, spillede den lille by Tabgha syd for Kapernaum  ved Genesaret Sø, en betydelig rolle, i nogle af de begivenheder, som i dag (af troende) anses som mirakler udført af Jesus, og også på anden måde havde byen nytestamentlig betydning.

Tabgha (Ein Sheva på hebraisk) kommer fra græsk, Heptapegon, som betyder "Syv kilder". Dette blev så forkortet til Tapego og på arabisk forvrænget til Tabgha. I evangelierne er stedet også kendt som erêmos (vildnisset eller det ensomme sted), sandsynligvis fordi en hule i nærheden var beboet af en eneboer. I den byzantinske periode opsamlede man vandet fra kilderne i vandtårne, hvorfor det så blev sendt videre i akvædukter til Ginosarsletten, længere mod syd ved søens bred, hvor det blev brugt til kunstvanding. På et fransk kort fra Napoleonstiden er byen markeret som Moulin, altså "Mølle", så på det tidspunkt har der formodentlig været en vandmølle på stedet, hvilket harmonerer godt med et notat fra den schweiziske opdagelsesrejsende, Johann Ludwig Burckhardt, som i begyndelsen af 1800-tallet, nævnte at landsbyen havde nogle få huse og en mølle, og at indbyggerne var fiskere. Stedet er i dag en lille landsby med omkring 300 indbyggere, og i nærheden af kilden Ein Nur findes et ottekantet vandtårn og tilhørende akvædukt fra det fjerde århundrede - selv om de lokale traditionelt mener, at vandtårnet er opført af Ali, der var søn af Daher al-Omar (navnet ses også som Zahir al-Umar al-Zaydani), som regerede det nordlige Palæstina i midten af det 18. århundrede. Lokalt er reservoiret kendt som Birket Ali edh-Dhaher, hvilket kan oversættes til Ali edh-Dhahers Dam

Selv  i dag er der flere "monumenter", som refererer til Jesus' tid. Det var her miraklet med bespisningen af de 5.000 mennesker med kun fem brød og to fisk fandt sted, og en kirke i landsbyen mindes stadig dette mirakel. Også miraklet om Peters Fiskefangst, som i følge Johannesevangeliet skete efter at Jesus var genopstået, fandt efter sigende sted her, og det var her, at Jesus udpegede Apostelen Peter som sin efterfølger og leder af kirken, hvilket en anden kirke i landsbyen mindes, og Simon Peter skulle i følge legenderne have haft sit hjem i byen. Tabgha var også udgangspunktet for disciplenes fisketur, da de mødte Jesus som gik på vandet, selv om selve vandgangen mest sandsynligt fandt sted ved Kapernaum længere mod nord.

I min artikel, Miraklerne, på Jesus-siderne, prøver jeg at forklare, at mange af Jesus' mirakler, herunder de tre nævnt her, kan have ganske naturlige forklaringer og ikke behøver nogen guddommelig indgriben.


28-2-21
At det 18-cifrede tal 105.263.157.894.736.842 har en egenskab, som gør det til noget særligt i talrækken?
Det 18-cifrede tal 105.263.157.894.736.842  har en egenskab, som giver det en slags rekord inden for talsystemet. Det er det mindste heletal i talrækken, om hvilket det gælder, at flytter man det sidste ciffer hen først, bliver tallet præcist dobbelt så stort som sit udgangspunkt.

Eksempler: 12 ® 21; 23 ® 32; 102 ® 210; 1234 ® 4123, 1111112 ® 2111111 og så fremdeles. Du kan selv prøve dig frem, og se om du kan finde et mindre tal, som det gælder for. Eller du kan tro mig på mit ord, at det mindste tal, denne regel gælder for, faktisk er 105.263.157.894.736.842, som bliver til 210.526.315.789.473.684, og det er præcis det dobbelte af udgangspunktet. Og som regnestykke:

105.263.157.894.736.842 * 2 =

2 * 2 = 4
2 * 4 = 8
2 * 8 = 6 og én i mente
2 * 6 = 3 med menten fra før og endnu én i mente
2 * 3 = 7 med menten fra før
2 * 7 = 4 og én i mente
2 * 4 = 9 med menten fra før
2 * 9 = 8 og én i mente
2 * 8 = 7 med menten fra før og endnu én i mente
2 * 7 = 5 med menten fra før og endnu én i mente'
2 * 5 = 1 med menten fra før og endnu én i mente
2 * 1 = 3 med menten fra før
2 * 3 = 6
2 * 6 = 2 og én i mente
2 * 2 = 5 med menten fra før
2 * 5 = 0 og én i mente
2 * 0 = 1 med menten fra før
2 * 1 = 2

Og det bliver til

210.526.315.789.473.684, når det skrives vandret, som er det samme som 105.263.157.894.736.842 med det sidste ciffer flyttet hen foran de øvrige 210.526.315.789.473.684. Og det er det mindste tal, der opfylder betingelsen. Der findes en matematisk forklaring, som jeg kunne engang, men det har jeg desværre glemt. Den kan sikkert findes på nettet, men det orkede jeg ikke.


21-7-21
At den længste gade i Los Angeles er næsten 70 km lang?
Den længste gade i Los Angeles er Sepulveda Boulevard. Vejen begynder ved Willow Street i bydelen Long Beach og fører gennem bydelene South Bay og Westside inden den krydser Santa Monica Mountains og går ind i San Fernando Valley, hvor den slutter ved San Fernando Road i forstaden Sylmar, 68,9 km fra sit udgangspunkt ved kysten. Dele af vejen indgår i den berømte California State Route 1, også kendt som Pacific Coast Highway.

Vejen er opkaldt efter familien Sepúlveda, som havde en ranch (Rancho Palo Verdes) i området, og faktisk ender Sepulveda Boulevard inden for den 128 km2 store ranch's tidligere område.


14-7-21
At begge medlemmer af musikduoen Garfunkel & Oates har haft roller i TV serien Big Bang Theory?
Garfunkel and Oates er en amerikansk duo, som især er kendt for deres komiske, og ofte ganske vovede sange, og deres albums har titler som fx "Slippery When Moist" og "All over Your Face", og blandt deres numre er "A Song About Go-Karts and Masturbation", "The Loophole", "Pregnant Woman Are Snug" og "Handjob, Bland Job, I don't Understand Job".

Duoen består af de to skuespillere, sangskrivere og musikere, Riki Lindhorne (Garfunkel) og Kate Micucci (Oates). Sidstnævnte afslørede engang i et interview, at hun blev flov, da det gik op for hendes navn udtales og høres som  "My Coochie", hvorfor det kan opfattes frækt, da "coochie" er slang for en kvindes kønsdele.

Begge har altså haft roller i den populære tv-serie, Big Bang Theory.

Lindhorne var den første til at medvirke i serien, da hun i sæson 2 i to afsnit spillede Ramona Nowitzki, en studerende som blev tiltrukket af Sheldon, og prøvede at beskytte ham mod alle distraktioner, så hans hjerne, som hun betragtede som uovertruffen, kunne koncentrere sig om at forske. Hun medvirkede igen i et enkelt afsnit i sæson 11, hvor hun kom tilbage som Ramona i et afsnit, hvor Sheldon netop har friet til Amy. Lindhorne har også medvirkt i tv-serier som Buffy, the Vampire Slayer, Criminal Minds, Bones, House og flere andre samt i flere film.

Micucci medvirkede i otte afsnit i 2013 og 2017. I serien spillede hun Rajs menneskesky veninde, som led af social angst og gerne gemte sig på toilettet, hvorfra hun flygtede ud af vinduet, når hun var på date med Raj. Også hun har medvirket i adskillige tv-serier som Scrubs, Raising Hope, Duck Tales og flere andre foruden film som Don't Think Twice, When in Rome og Search Party; hun har også lagt stemme til figurer i mange animationsfilm, så som Scooby Doo, Sponge Bob og The Lego Batman Movie.

De to kunstnere traf hinanden Los Angelse, men de stammer faktisk begge fra Pennsylvania. Her er et eksempel på en af duoens sange, The Loophole, som handler om analsex, så hør den ikke, hvis dette støder dig.


7-2-21
At forfatteren Daniel Defoe faktisk skrev tre bøger om Robinson Crusoe?
Den engelske forfatter, Daniel Defoe, der levede fra omkring 1660 til 1731, skrev adskillige romaner, men den mest berømte er "Robinson Crusoe", som han udgav i 1719. Denne bog påstås at være den bog i verden, som næst efter Bibelen er oversat til flest sprog. Også hans roman "Moll Flanders" fra 1722 er forholdsvis kendt, mens der nok ikke er helt så mange, som kender "The Journal of the Plague Year " eller "Colonel Jack". Eller hvad med "The Consolidator!. Memoirs of Sundry Transactions from the World in the Moon: Translated from the Lunar Language."

Men ud over den kendte roman om Robionson Crusoe, skrev han altså yderligere to bøger om denne herre: "The Farther Adventtures of Robinson Crusoe", som også blev udgivet i 1719 ligesom den første. Da den f'ørst blev udgivet havde den titlen : The Farther Adventures of Robinson Crusoe; Being the Second and Last Part of His Life, And of the Strange Surprising Accounts of his Travels Round three Parts of the Globe". Den sidste bog, som Defoe skrev om Robinson, var faktisk ikke fiktion, men en række essays, hvor Defoe (lagt i munden på Robinson) reflekterer over ting som moral, religionsfrihed, ensomhed, erkendelsesteori med mere. Denne bog, som udkom i 17120, havde titlen "Serious Reflections During the Life & Surprising Adventures of Robinson Crusoe, With His Vision of the Angelic World"

Faktisk havde også den første og mest kendte roman om Robinson oprindeligt en noget længere titel end den vi kender den under i dag: "The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe, Of York, Mariner: Who lived Eight and Twenty Years, all alone in an un-inhabited Island on the Coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pyrates". Man skal ikke bruge bogen som godnatlæsning for sine børn, for allerede inden man er kommet gennem titlen er det allerede blevet tid at slukke lyset og lade de små sove i fred.


31-1-21
At Stockholm, Sveriges hovedstad er kendt tilbage fra 1252?
Sveriges hovedstad, Stockholm, nævnes første gang i skriftlige kilder i 1252, og man regner med, at der ikke tidligere har ligget en by her, så det er altså byens grundlæggelsesår. Birgier Jarl anses for at være byens grundægger, og blandt andet er en gade i byen opkaldt efter ham. Byen, som Birger Jarl grundlagde, lå på en ø, Stadsholmen, som nu rummer Gamla Stan. Formålet med at anlægge byen var formodentlig at etablere et forsvarsværk mod fremmede flåders angreb og udplyndring af de byer, som lå ved søen Mälaren. Det første byggeri, var da også en fæstning. Navnet Stockholm, stammer da også fra nogle forsvarsanordninger bygget af stokke, der hvor vandet fra Mälaren møder vandet fra Østersøen.


24-1-21
At den yngste, som har opnået generalsrang i USA's hær var en mand ved navn Galusha Pennypacer?
Galusha Pennypacker tjente i USA's hær under Den Amerikanske Borgerkrig. Som 16-årig blev han optaget på militærakademiet West Point, men inden han kunne nå at starte uddannelsen brød borgerkrigen ud. I stedet meldte han sig frivilligt til et infanteriregiment fra Pennsylvania, hvor han var født. Han hjalp med at rekruttere soldater til et andet regiment, og i efteråret 1861, blev han udnævnt til major i dette regiment. På det tidspunkt var han kun 1å og nogle måneder. I 12864 blev han udnævnt til oberst og regimentschef, og kort efter blev han udnævnt til chef for 2. Brigade i 2. Division i X Korps i Army of the James (som var en hærstyrke, som opererede langs James River i Virginia. Hans rang var dog stadig oberst. Den 15. januar blev han udnævnt til "titulær brigadegeneral". En  titulr titel bedø, at man fik rangen midlertidigt, men beholdt sin hidtidige løn. Allerede 18. februar samme år, da han kun var 20 år, 8 måneder og 17 dage, blev han udnævnt til brigadegeneral. På det tidspunkt var han endnu ikke gammel nok til at stemme, da stemmeretten først blev opnået, når man fyldte 21. Hverken før eller siden er nogen blev udnævnt til en generalsrang så ung. Og allerede en måned senere, den 13. marts, blev han udnævnt til titulær generalmajor. På det tidspunkt var han 20 år, 9 måneder og 12 dage. Og han havde stadig ikke fået stemmeret!

Han blev i hæren, da krigen var slut, men måtte som mange andre officerer, som havde opnået deres rang under krigen, acceptere en lavere rang og blev i stedet udnævnt oberst. Han opnåede dog igen at blev udnævnt til titulær generalmajor i hæren den 2. marts 1867. I 1883 forlod han hæren og gik på pension i en alder af 39 år. Som begrundelse anførte alle de gange, han var blevet såret både under borgerkrigen og i senere træfninger. Han trak sig tilbage til Philadelphia i Pennsylvania og her boede han til han døde i 1916 i en alder af 72 år af eftervirkninger af de skader, han havde fået under krigen. Hans fætter, tidligere guvernør over Pennsylvania, Samuel W. Pennypacker, som var et år ældre, var død en måned tidligere.


17-1-21
At verdens første registrerede håndboldkamp blev spillet i 1907 i Helsingør?
Håndbold blev opfundet stort set samtidigt af to mænd, den tidligere OL medaljetager fra OL i 1896, Oberstløjtnant og på dette tidspunkt lærer ved Ordrup Latin- og Realskole og Rasmus Nikolaj Ernst, lærer ved Boger og Kommuneskolen i Nyborg. I 1905 flyttede Ernst til Sjælland da han blev ansat på Helsingør Højere Almenskole, og han tog håndbolden med sig. I 1906 udgav Holger Nielsen de første håndboldregler.

Der blev arrangeret en kamp mellem de to skoler, og denne blev spillet efter Holger Nielsens regler, som eleverne fra Helsingør ikke kendte. da de havde lært at spille efter de regler, som Ernst havde udviklet i Nyborg 1897. Kampen endte da også med et bragende nederlag på 21-0 til drengene fra Helsingør.


10-1-21
At Budapest, hovedstaden i Ungarn, oprindeligt var tre byer?
Mange ved sikkert, at Budapest oprindeligt var to separate byer, Buda og Pest, men faktisk var der tale om tre byer, men kun navnet på de to er bevaret i det nuværende navn. Den tredje by, der indgik i sammenlægningen, var Óbuda. Den reelle sammenlægning fandt sted i 1867, men allerede i 1849 var en sammenlægning etableret af den revolutionære regering, men byerne blev igen delt, da habsburgerne fik magten senere samme år. Alle før den egentlige sammensætning var byerne i folkemunde kendt som Pest-Buda.

Hvad navnene kommer af, er usikkert, og der gives flere forklaringer. Buda antages at have været navnet på den første kommandant over det fort, som blev bygget på steder i det 11. århundrede. En anden teori siger dog, at det var en forvrængning af personavnet Bleda, et hunnisk navn. Bleda var bror til Attila, og der er også andre forklaringer, som alle relaterer sig til forskellige personnavne. Også Pest er der flere teorier om. En af disse siger at navnet stammer til til romertiden, hvor romerne havde anlagt et fort, Contra-Aquincum, som den romerske geograf, astronom og meget andet, Claudius Ptolemaeus (90 - 168 e.v.t), kaldte Pessum i sine skrifter. En anden teori fastholder, at navnet kommer fra et slavisk ord, "пещера", som betyder "hule". Óbuda betyder simpelthen "Gamle Buda", så det er formodentlig den ældste bebyggelse i området, hvor der da også er fundet rester af beboelse helt tilbage fra stenalderen. Romerne byggede deres hovedstad for provinsen Pannonien, Aquincum, hvor i dag Óbuda ligger.


3-1-21
At første gang, der blev serveret Kentucky Fried Chicken, var i  Salt Lake City, Utah?
Colonel (oberst) Harland Sanders opfandt sin hemmelige opskrift på kylling længe før han åbnede sin første restaurant. Under et besøg i Salt Lake City overtalte han en af sine venner, Pete Harmann, der ejede en stor restaurant, til at servere kylling efter oberstens opskrift. Da SAnders kom tilbage 14 dage senere stod folk i kø ned ad gaden for at få kyliing. På det første år tredoblede Harmann omsætningen i sin restaurant, og 75 % af forøgelsen kom fra salget oberstens kyllinger. Harm,ann hyrede en skiltemaler, og det var denne, som fandt på navnet Kentucky Fried Chicken, som obersten derefter adopterede, da han selv begyndte åbne restauranter i franchise. Franchisetagerne skulle betale 4 cents til Sanders, for hver kylling de solgte.


- Retur -